Kvarner 22

Rapski škver Kvarner poznat je po istoimenim poludeplasmanskim brodicama u rasponu od 22 do 26 stopa. Upravo je najmanji, Kvarner 22 s kabinom ujedno i najnoviji model koji je predstavljen 2009. godine. Radi se o poludeplasmanskom plovilu karakterističnog trovolumenskog dizajna, a da se radi o vrlo zanimljivom i kvalitetnom plovilu potvrđuje i činjenica kako mu je nautički internetski portal Naucat iste godine dodijelio i titulu hrvatske brodice godine.

Skladan dizajn
Dok smo prilazili Kvarneru 22 koji se mirno ljuljuškao na vezu nismo se mogli oteti dojmu kako se čini manjim no što piše u tehničkim podacima. To je zasluga vrlo skladnog zaobljenog i kompaktnog dizajna, u najboljoj mediteranskoj maniri. Pohvalno je što zbog dizajna nisu žrtvovani prostranost, funkcionalnost niti sigurnost. To se najbolje vidi po pramčanom špirunu i krmenoj platformi, stoga s pristajanjem ne bi trebalo biti problema, a onda ni s iskrcajem i ukrcajem na plovilo. Sasvim je svejedno hoće li se pristati pramcem, bokom ili krmom jer Kvarnerom 22 se može pristati na bilo koji način. Radi se o važnom podatku jer to govori kako ne treba puno manevriranja da bi se pristalo.
Mi smo, kao i uvijek, krenuli od pramca gdje nas je dočekao prilično veliki špirun. Pri doskoku ipak treba malo pripaziti da se ne zapne o središnje postavljeni sidreni sustav sa sidrom, lancem i vanjskim dijelom sidrenog vitla. Putnici se uvijek mogu pouzdati u dovoljno visoku inoks ogradu. Bočni prolazi su također prilično široki i čine se kao da su „skinuti“ s broj većeg plovila. Rukohvati na krovu natkabine omogućavaju da svaki putnik sigurno prođe od pramca do krme i obrnuto. Pritom tikovinom obložena paluba mazi putnike. Kokpit je doista velik s obzirom na dimenzije plovila te su u bočnim dijelovima smještene klupe. U krmenom dijelu tako se nalazi integrirana klupa, dok su u bočnim dijelovima ugrađene samo sjedaće površine klupa.

Prostrana kabina
Unutrašnjost nudi razmještaj kakav nalazimo na sličnim poludeplasmancima, uz iznimku WC-a. Tako se karakteristično u desnom dijelu kabine nalazi skiperski kutak, a sjedalica je postavljena na kuhinjski blok. Preklapanjem sjedalice prema naprijed otvara se sudoper unutar kojeg se nalazi kuhalo s jednim plamenikom. Naime sklopljeno kuhalo ugrađeno je na poklopcu sudopera. Kad se podigne poklopac sudopera kuhalo je u funkciji. Frižider je smješten ispod radne plohe.
Kod testirane inačice nasuprot kuhinje smješten je zasebni WC odjeljak. Ovisno o prohtjevima kupaca WC se može smjestiti u prostor ispod upravljačkog pulta i time se može produžiti salon. U ovom slučaju ispred WC-a bio je smješten nešto kraći salon s klasičnom klupom s naslonom i stolom, dok se kao klupa nasuprot koristi pramčani V ležaj. Sa spuštenim stolom tri osobe bi trebale moći prespavati bez problema. Pogotovo ako je WC smješten ispod skiperskog pulta.

Siguran na moru
Čim se sjedne na skipersku poziciju postaje vidljivo kako je preglednost kompromitirana ugradnjom WC-a. Tako je barem na testiranom primjerku, no to se može srediti bez većih problema. U ovom slučaju u strojarnici Kvarnera 22 nalazio se Yanmarov turbodizel od 110 konja koji sasvim dobro pristaje namjeni brodice. Snažan je te brodicu pogoni s lakoćom.
Pri 3.000 okretaja plovi se brzinom od sasvim lijepih 12 čvorova, dok se pri maksimalnih 3.300 okretaja ostvaruje ugodnih 17 čvorova. Iako uz snažnije motore Kvarner 22 može i brže, čak do 25 čvorova, to je zapravo nepotrebno. Za uživanje u moru i ribarenje ovih 110 konja je i više nego dovoljno. Ne smijemo zaboraviti da je to još uvijek trostruko brže od brzina koje smo nekoć razvijali s Primorkama i Dalmatinkama. Snažan motor doprinosi sigurnosti na moru i sasvim dobro pristaje onomu za što je Kvarner 22 namijenjen.

Tako kompaktan, a tako prostran
Najveći aduti Kvarnera 22 su dizajn, kvalitetna izrada i prostranost. Unutar 6,60 metara trupa ima sasvim dovoljno mjesta da manja obitelj može krstariti, a jednako će dobro poslužiti i za ribarske ture. Kvarner 22 je u svakom slučaju kvalitetna višenamjenska brodica koja uz fer cijenu nudi mnogo. Tko želi maksimalno uštedjeti neka odabere varijantu s Yanmarom od 75 konja koja košta 275.000,00 kuna. Fer, nema što!

Tehniki podaci
LOA                                 23'30 ft
Dužina preko svega             7,1  m
Dužina trupa                        6,7  m
Širina                                  2,5  m
Broj postelja                        2+1
Broj kabina                            1
Cijena (bez poreza)    26 000,00 EUR



Kit Izvedba
OSNOVNA OPREMA 14.000 eur
(trup, kabina, kontraštampa, paluba)
krmena klupa u kokpitu fiksna
bocne klupe u kokpitu
kreveti u provi
bite na provi i krmi
ulazna vrata aluminij
vjetrobran (securit staklo)
bocni klizni prozori (securit staklo)
bocni fineštrini 2 kom
bokoštitnica

Proizvođač:
Kvarner brodogradnja RAB



Bodules%20Brothers%20Band