Hobotnica na tripice

Hobotnica se u nas najčešće sprema na salatu, zatim ispod peke i na gradele, te nešto rjeđe u pećnici s krumpirima. No, danas je pred vama originalni, osebujni recept - hobotnica na tripice, kojim hobotnica stiče novu dimenziju u osebujnom spletu okusa i mirisa, a da se ujedno ne potire njen šug i suštanca.
Pripremite dva kilograma hobotnice, deset dekagrama dalmatinske pancete ili pršuta, dva krumpira, tri do četiri češnja češnjaka, glavicu kapule, peršinov list, lovorov list, četiri klinčića, trećinu muškatnog oraščića, četiri žlice koncentrata rajčice (ljeti je bolje koristiti svježu rajčicu), dva decilitra bijelog vina, maslinovo ulje, sol i papar.
Hobotnicu prvo treba skuhati, oguliti joj kožu, a meso narezati na komadiće i stavite na stranu. Dok se hobotnica kuha, na maslinovom ulju popržite kapulu. Kad kapula dobro zažuti dodajte sitno sjeckanu pancetu ili pršut. Može jedno i drugo, no s pršutom je okus intenzivniji i pikantniji. Sve zajedno pirjajte dok panceta ne zazlati. Tada dodajte koncentrat rajčice, promiješajte i kuhajte još minutu-dvije. Potom dodajte lovorov list, vino, sitno nasjeckani peršin, češnjak, papar, klinčić, naribani muškatni oraščić te oprezno dosolite zbog slane pancete i pršuta. Sve još valja kuhati dvadesetak minuta te dodati narezanu hobotnicu sa sitno nasjeckanim krumpirom i sve kuhati još sat, do sat i pol.
I ovdje se valja držati tradicionalnih sommelierskih preporuka. To znači da uz jela s rajčicom, preciznije s malo rajčice, valja posegnuti za opolom ili ružicom, vinom koje je "nešto između", zapravo prelaznim vinom od bijelih ka crnima. Uzmite Zlatan rose, jednu od najboljih hrvatskih uzmorskih ružica, vina Zlatana Plenkovića, vinogradara s Hvara. To je opolo vino plavca malog, nadaleko poznate hrvatske loze, odlično suho vino ružičaste boje i nježne plavčeve arome s oko dvanaest volumnih postotaka alkohola. Obavezno ga poslužite rashlađenog na temperaturi od 14 do 16 stupnjeva.

Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar