Opet su nam ljetna tema školjke. Mogli bismo reći posebne školjke,
odnosno s posebnim zakonskim statusom. Jedna je najveća školjka
Jadranskog mora, a druga gastronomski najcjenjenija, najkvalitetnija,
tvrde gurmani. Ako to baš i nije, apsolutno je najskuplja, prvenstveno
zato što se u mnogim zemljama može dobiti isključivo na sivom tržištu,
“šoto banka”, kako bi rekli naši ljudi. Pogađamo, riječ je o periski i
prstacu! Mogli bismo reći da su i najpoznatije, posebno zbog zabrana što
ih prate.
Periska
Periska je najveća i najatraktivnija školja našeg mora, karaktristična
po obliku i građi. Prvenstveno je privlačna zbog svoje ljušture koja kao
suvenir ima visoku cijenu. Oblikom podsjeća na izduženi trokut sa
zaobljenom osnovicom i oštrim kutom na suprotnoj strani. Ljuštura je
tanka i krhka, a površnim pogledom stječe se dojam da je građena od
kakvog obojenog stakla. Vanjski dio djeluje kao ukrašen mnogim
ljuskastim lamelama kojih nema samo na najužem dijelu. Boja ljušture s
vanjske je strane crvenosmeđesedefasta, a s unutarnje opalnosedefasta.
Periska
naraste do jednoga metra, a najveće imaju i do 3 kilograma. Prosječni
primjerci dugi su 30 do 50 centimetara i teški četrdesetak dekagrama.
Periska je danas rijetka školjka, ali još uvijek naseljena u čitavom
Jadranu. Raste na dubinama od 2 do 20 metara, isključivo na mekom,
pjeskovito-muljevitom dnu obraslom zosterom i posidonijom. Žvi uspravno,
a svojim užim dijelom zabodena je u meku podlogu i posebnim čvrstim
svilenkastim nitima pričvršćena za dno. Nalazi se u zaštićenim zaljevima
i uvalama. O vremenu i načinu vađenja periske nećemo ništa pisati. U Jadranu je ona
opasno prorijeđena, pa je uvrštena u ugrožene životinjske vrste i
zakonom je zaštićena, a njeno vađenje je strogo zabranjeno. Na nekoliko
lokacija još postoje njena nešto brojnija naselja, dok se drugdje
nailazi na rijetke primjerke. Oni koji vade perisku čine to prvenstveno
zbog njene ljušture, a ne zbog vrijednosti njena mesa.
Periska je
jestiva školjka, a sportski ribolovci su koristili njeno meso kao
odličnu ješku za lov mnogih vrsta bijele ribe. Posebno je za ješku dobar
mali račić, zvan čuvarkuća, koji se u njoj gotovo redovito nastanjuje.
Prstaci
Prstaci su mnogo češća i zanimljivija tema od periske. Znaju za njih i
oni koji nisu dobri poznavatelji života u moru. Na našoj obali i otocima
još iz nazivaju: datala, datul, datula, datulj, kamotočac, morska
datula, prstić...
Prstac je duguljasta ovalna školjka, tankih i glatkih ljuštura. Na
vanjskoj strani ljušture vidljive su svojevrsne elipsaste krivulje što
označavaju njegove godine. Ljuštura s vanjske strane ima svjetliju ili
tamniju kestenjastu boju, dok je iznutra svijetla. Koliko je dosad
poznato, prstac izraste u duljinu više od 15 centimetara, a najveća
težina mu je 10 dekagrama. Prosječni primjerci teški su 2 dekagrama i
dugi 8 - 9 centimetara.
Prstac živi u kamenu. Njegovo prisustvo
izvana odaju tek sitne rupice na površini kamena koji se može naći od
zone plime i oseke do dvadesetak metara dubine. Na kamenitoj obali
našega primorja i otoka prstaca ćemo naći gotovo posvuda, negdje gušće, a
drugdje rjeđe naseljenog. Kolonije prstaca nalaze se i u kamenim
blokovima mnogih lukobrana. Za svoja staništa odabire pozicije gdje je
jače strujanje mora. Nema ga jedino tamo gdje valovi jako udaraju u
obalu i gdje je more smanjenoga saliniteta.
Na našoj obali prstace se
najviše vadilo na zapadnoj obali Istre, u okolici Splita i Šibenika, a
posljednjih godina sve više i na otocima. Teško je reći koja su područja
najbogatija prstacem. Neka su danas potpuno opustošena, a moglo bi se
reći da ga ima svugdje u kamenom priobalju. Pitanje je samo koliko se
gdje eksploatirao. Ponegdje nije bio dovoljno otkriven, drugdje su
stijene tvrđe, pa ih je teže razbijati. Najviše se vadio tamo gdje je
kamen mekan, kao uz zapadnu obalu Istre pa se u jednom danu moglo
izvaditi više kilograma.
Po tvrdnjama nekih znanstvenika, na našoj se obali iz mora vadilo više
od 300 tona prstaca godišnje! Uz spoznaju da mu je prosječna težina samo
2 dekagrama, jasno je kolika je to količina i koliko podvodnih stijena
treba razbiti da bi se dobila ta količina.
A bez razbijanja kamena
nema vađenja prstaca. Nema ni bez ronjenja! Prstac je sav u kamenu, pa
prvo ronjenjem treba otkriti njegova staništa, a potom pod morem
razbijati stijenu, a da bi to mogli napraviti mnogi krivolovci u svojoj
potrazi koriste autonomne ronilačke aparate.
Prstac je školjka koja u
sebi krije mnoge nepoznanice. On živi u kamenu i logički se nameće
pitanje na koji način se u njemu nastanjuje, kako uspijeva rasti.
Izlučivanjem kiseline on u kamenu buši glatke udubine, a kako se one
šire tako i prstac raste. Njegov je rast izuzetno spor, ne može se
uspoređivati ni s jednom drugom školjkom koja živi u Jadranu.
Znanstvenici tvrde da njemu treba najmanje 10 godina da naraste jedan
centimetar. Prema njihovim riječima, konzumni prstaci veličine 9
centimetara, kakvi su nekad, dok nije bilo zabrane, bili najčešći u
ugostiteljskoj ponudi, stari su oko 100 godina. U stijene razbijene zbog
njihova vađenja prstaci će se možda opet nastaniti. I proći će
sljedećih stotinu godina da bi dovoljno narasli, da ih netko ponovo
vadi.
Ali, nije problem samo u prstacima i osiromašenju njihovih naselja.
Razbijanjem stijena uništava se čitava životna zajednica koja se tu
nastanila, mnoge vrste pridnenih riba izgubile su svoja staništa i
izvore hrane. Treba proći više godina dok se život vrati u to golo
kamenje, kakvo viđamo na mnogim dijelovima našeg podmorja. I tek kada se
vrati život postoji šansa da se s vremenom vrate i prstaci.
Vađenje
prstaca, čak i onda kada je bilo dozvoljeno na nekim dijelovima naše
obale, teško bi se moglo svrstati u djelatnost gospodarskog ili
sportskog ribolova. Većini sportskih ribolovaca s naše obale prstac je,
međutim, zanimljiv na drugi način. On je odlična ješka i mnoge ribe na
njega će rado zagristi.
Od početka 1995. godine u nas je zakonom
zabranjeno vađenje prstaca, njihovo stavljanje u promet i izvoz. Na
našemu tržištu nema prstaca, niti u prodaji niti u ugostiteljskoj
ponudi. Osim za one koji znaju šifru pa kupuju, ili naručuju, "morske
ćevapčiće". Učinit će to isključivo kod dobro poznatog prodavača ili
ugostitelja, a ovi će ih prodati samo mušterijama od povjerenja.
Nema komentara:
Objavi komentar