Nautika 650 K i 650 K UM

S pojavom modernih poludeplasmanskih plovila i mogućnosti izbora između brodskih i izvanbrodskih motora mnogi kupci nalaze se u pravoj nedoumici koju varijantu odabrati. Naime, različita koncepcija pogonskog sklopa čini ključnu razliku u maritimnim osobinama pojedinih modela. Kako bismo to zorno predočili i pomogli riješiti dilemu, za test smo odabrali domaći poludeplasmanac s kabinom Remia-plast Nautika 650 K s izvanbrodskim i brodskim motorom. Radi se o plovilu koje prosječnom domaćem kupcu predstavlja pravu mjeru jer nudi dovoljno prostora u kokpitu i kabini, omogućava postizanje zavidnih brzina krstarenja, a sve to uz razumnu cijenu.
  Moderan poludeplasmanac

Nautika 650 K ima sva obilježja modernog poludeplasmanskog plovila, poput oblih linija te proporcionalno odmjerenih dimenzija kabine, natkabine, kokpita i pramčanog dijela zbog čega se doima skladno dizajniranim plovilom. U konkretnom slučaju varijanta s izvanbrodskim motorom imala je trup plave boje pa je barem naoko djelovala nešto atraktivnije od posve bijele inačice s brodskim motorom. Usprkos, na papiru skromnim dimenzijama, Nautika 650 nudi sve odlike mnogo većeg plovila. Tako veliki špirun u pramcu omogućava kraljevski ukrcaj i iskrcaj s plovila, dok visoka ograda koja se proteže sve do kokpita jamči toliko traženu sigurnost prilikom kretanja po plovilu. Bočni prolazi široki od 21 do 24 centimetra ovisno o mjestu mjerenja, dostojni su i mnogo većih plovila. Sigurnosti u velikoj mjeri pridonose i neizostavni rukohvati na kabini. Ipak, prije ulaska u kokpit treba malo pripaziti jer su bočni prolazi na mjestu gdje završava ograda podignuti do razme.  
Kokpit je stvarno velik, a o odabiru motora ovisi hoće li biti više ili manje prostran. Naime, ako je na krmi ovješen izvanbrodski motor kokpit je doista ogroman, dok kod verzije s brodskim motorom iskoristivi je prostor poprilično smanjen zbog kutije motora. Tako u "izvanbrodskom slučaju" u središnjem dijelu kokpita ima više mjesta za stol. Obje verzije imaju preklopne bočne klupice koje se mogu sklopiti onda kada se ne koriste, čime ostaje više mjesta za kretanje kokpitom. Za hladovinu tijekom vrućih ljetnih dana brine se bimini tenda na inoks konstrukciji koja prekriva cijeli kokpit. Mjesta ima i u unutrašnjosti, a ovo je jedno od rijektih plovila u klasi koje nudi jednako mnogo prostora u kabini i kokpitu, bez kompromisa.
U prostoru natkabine u desnom dijelu smještena je kormilarnica s jednostrukom skiperskom klupom smještenom na kuhinjskom ormariću. Preklapanjem skiperske klupe prema naprijed otkrivamo da se ispod nje nalazi sudoper sa slavinom. Na postojeću površinu mogu se ugraditi i kuhala, što kod testiranih varijanti nije bio slučaj.
Nasuprot skiperskog odjeljka nalazi se klupa široka 140 centimetara koja može poslužiti i kao dodatni ležaj. Visina u natkabini iznosi čak 205 centimetara stoga će i visoki skiperi moći uspravno stajati i ploviti.
Pramčana kabina s ležajima, vratima je fizički odvojena od kormilarnice što je pohvalno i rijetko se susreće na plovilima sličnih dimenzija. Dvostruki pramčani ležaj dug je čak 211 centimetara i širok 192 centimetara, pa će dvjema osobama biti dovoljno prostrani. A za silu se može stisnuti i treća... Dojmu prostranosti uvelike će doprinijeti i visina u kabini od 150 centimetara. WC je smješten ispod ležaja u vrhu pramca.
Boravak unutar Nautike 650 je prilično ugodan prvenstveno zahvaljujući velikim prozorskim površinama. No upravo zato će ljeti i biti prilično vruće. Kao opcija, na krov natkabine može se ugraditi bokaporta koja donosi željeno osvježenje.
Razlike u pogonu donose i razlike u krmenoj platformi. Varijanta UM ima veliku platformu preko koje se vrlo jednostavno ulazi na plovilo i izlazi s njega. Kod varijante s izvanbrodskim motorom platforma je razlomljena na dva dijela, pa je i kretanje malo manje komotno, što je još jedan važan detalj na koji je potrebno obratiti pažnju kod izbora odgovarajuće varijante.

Na moru
Ključna razlika testiranih modela bila je u pogonskoj grupi zbog koje se ove dvije iste, a opet različite Nautike 650 na moru ponašaju potpuno različito.
Model 650 K s plavim trupom bio je opremljen četverotaktnom Hondom BF115, dok je bjelotrupa varijanta 650 K UM bila pogonjena brodskim dizelašem Yanmar 3JH4E snage 39 konja spojenim direktno osovinskim vodom na propeler. Kako dvije posve različite pogonske koncepcije uvelike utječu na karakteristike plovila najbolje se može vidjeti u konkretnom slučaju. S Yanmarom 650 K UM postiže maksimalno 8 čvorova i usprkos poludeplasmanskom trupu praktički cijelo vrijeme ostaje u deplasmanskom režimu plovidbe. U drugoj varijanti Honda BF115 Nautici 650 omogućava postizanje gliserskih brzina, do čak 25 čvorova!

Da se ipak ne radi o gliseru može se vidjeti prilikom naglijih zaokreta kada poludeplasmanski trup ima tendenciju proširivanja putanje pa zaokreti nisu tako precizni kao kod gliserskih trupova. No, visoke putne brzine jamče brze dolaske do osamljenih uvala ili ribolovnih lokacija koje će za UM varijantu biti gotovo nedostižne. Osim ako putnici ne planiraju ploviti satima i satima... S druge strane, visoke putne brzine za posljedicu imaju i veću potrošnju goriva koja je u slučaju brodskog motora ipak mnogo manja.

Brodski ili izvanbrodski?

Nautika 650 K u svakom slučaju predstavlja zanimljivi domaći poludeplasmanac koji nudi mnogo mjesta, kvalitetnu izradu i solidne maritimne osobine. Odabir odgovarajućeg propulzijskog sklopa tako će prvenstveno zavisiti o afinitetima i potrebama kupaca. Brodski Yanmar nudi sigurnost na moru u svim uvjetima, no u tom slučaju kupci se moraju zadovoljiti sa skromnim brzinskim prosjecima i smanjenim prostorom kokpita. Izvanbrodska inačica motora nudi postizanje velikih brzina te veći kokpit što je naročito dobro tijekom ljetnih mjeseci. Pogled u cjenik kaže da osnovna cijena Nautike 650 bez motora iznosi 105.000,00 kuna s uključenim PDV-om. Testirana varijanta s Hondom BF115 košta 210.000,00 kuna s PDV-om, dok varijanta s Yanmarom 3JH4E konja ima cijenu od 230.000,00 kuna s uključenim PDV-om. U slučaju velike nedoumice možda će presuditi upravo niža, odnosno viša cijena u korist jedne ili druge varijante.

 

Tehnički podaci

  • Duljina trupa:   
    6,50 m
  • Širina trupa:   
    2,44 m
  • Gaz:   
    0,54/0,64 (UM) m
  • Istisnina:   
    900 kg
  • Spremnik goriva:   
    2 x 95 l
  • Spremnik pitke vode:   
    105 l
  • Snaga motora:   
    40 do 115 KS / 20 do 100 KS (UM)
  • Kapacitet:   
    8 osoba
  • Broj ležaja:  3 + 1 
Cijena
Nautika 650 K + Honda BF 115:  210 000,00 kn  (PDV uključen u cijenu)
Nautika 650 K UM + Yanmar 3 JH 4 E 39 KS:  230 000,00 kn  (PDV uključen u cijenu)
Proizvodi i prodaje: Remia-plast, Sveta Nedjelja




Nema komentara:

Objavi komentar