Rab 720 SF Hybrid , tihi ribolovac

Tijekom prošlog đenoveškog sajma nautike, Pičuljan Marine je predstavio novu izvedenicu Raba 720 s hibridnim pogonom koji još i dodatno nosi oznaku SF, ne Science Fiction već Sport Fishing. U biti radi se o inačici uspješnice Rab 720, koja je u ovoj varijanti orijentirana prema ribolovno-radnim aktivnostima na moru.
Mi smo još tijekom ljeta isprobali inačicu Raba 720 koju pokreće Steyrov hibridni pogon, i slobodno možemo reći kako nas se ova kombinacija prilično dojmila, i pogonom i maritimnim svojstvima. Iako se cijena, koja je za desetak posto viša u odnosu na inačicu bez hibidnog pogona čini velikom, čestim korištenjem elektromotora kao glavnog pogona ta se razlika polako, ali sigurno smanjuje smanjenom potrošnjom goriva. Mogućnost plovidbe čisto na elektropogon idealna je za ribolov, panulanje i rukovanje ostalim ribolovnim alatima. U slučaju da se za ove aktivnosti umjesto elektropogona koristi pomoćni izvanbrodski motor valja računati na dodatnu potrošnju goriva te odvojeno servisiranje pomoćnog motora. Osim toga, pri plovidbi pomoćnim motorom se ne postižu maritimna svojstva kao u plovidbi na elektropogon. Ukoliko ove razlike sagledamo kroz dugo eksploatacijsko razdoblje od deset do petnaest godina, početna razlika u cijeni se polako, ali sigurno smanjuje i prelazi na stranu hibrida.
Upravo iz tih razloga projektanti iz Pičuljan Marinea odlučili su svojim kupcima ponuditi i ribolovnu, SF varijantu Raba 720, više orijentiranu radnim potrebama, gdje hibridni Steyrov pogon predstavlja pun pogodak.

Sport Fishing
Kod testirane varijante ribarski štapovi s nosačima na krovu natkabine i na ogradi kokpita odmah jasno govore da se radi o malo drugačijoj inačici Raba 720 od one na koju smo navikli. Vješto oko može primijetiti i to da nema velike krmene platforme. Ipak, glavna dizajnerska forma trupa ostaje nepromijenjena, a zaobljena krma i dalje jedan od prepoznatljivijih elemenata. Osim toga što nema krmene platforme, u krmenom dijelu kokpita nema niti otvora u mrtvoj bandi. Međutim, to ne znači da će ulazak i izlazak iz mora biti otežani. Velike preklopne krmene ljestve to će uvelike pojednostaviti.
Kod testirane varijante u boku kokpita su se nalazile dvije klupe, po jedna sa svake strane, te jedna polukružna klupa u krmenom dijelu. Pritom se u jednoj bočnoj klupi nalazi klasično suho spremište, dok je u drugoj ledenica. U krmenom dijelu polukružne klupe nalazi se i mali sudoper sa slavinom koji, kada nije u upotrebi ostaje prekriven poklopcem.
Specifičnost Sport Fishing varijante je i uređenje kokpita po modularnom principu, odnosno takvo da se svi elementi u kokpitu ovisno o prohtjevima kupaca mogu, ali i ne moraju ugraditi, čime se dobiva posve otvoren i prazan kokpit. Ili se može postaviti samo neka od klupa. U svakom slučaju, to se prepušta kupcima na volju.
Kretanje palubom ulijeva potpunu sigurnost zahvaljujući širokim bočnim prolazima, visokoj ogradi te adekvatno smještenim rukohvatima na natkabini. Špirun u pramcu sasvim je dobro odmjeren za ulazak i izlazak, iako treba pripaziti na sidro i okomito vitlo.
Ugodno unutarnje okruženje
Unutarnji prostor organiziran je po već znanom principu. Skiperski pult s jednostrukim, vrlo udobnim sjedalom, skiperu omogućava izvrsnu preglednost te omogućava dobar nadzor nad plovilom u svakom trenutku. Testirana varijanta nije bila opremljena kuhinjom koja se inače postavlja na površini smještenoj na ulazu u kabinu, odmah iza skiperske klupe. Salon nasuprot skiperskog odjeljka ima dvije klupe te središnji stol, a prema potrebi može se koristiti i kao pomoćni ležaj. Toaletni prostor sa zahodskom školjkom i umivaonikom smješten ispod skiperskog pulta, poslužit će sasvim dobro onomu za što je namijenjen.
Dvostruki ležaj u pramcu dovoljno je velik za dvije osobe prosječnoga rasta. Kao i kod svakog plovila brodograditelja Pičuljan Marine oduševljavaju kvaliteta izrade i odabir materijala.

Maritimna svojstva
Za razliku od inačice Raba 720 , koju je pogonio Steyr MO 286 snage 280 konja u kombinaciji s elektromotorom snage 7 kilovata, testiranu inačicu Sport Fishing pogonio je Steyr MO 236 od 231 konjskih snaga kojem je također dodan elektromotor snage 7 kilovata. U ovom slučaju usprkos manjem broju konjskih snaga zahavljujući smanjenju mase testirana Sport Fishing varijanta se doimala vrlo agilnom i dinamičnom prilikom ubrzanja i brzih promjena kursa. Tim više što združena elektro-dizelska konjica omogućava gotovo gliserska ubrzanja i visoke brzine. Putne brzine od 18 do 20, pa i više čvorova ostvaruju se s lakoćom pri 3.500 do 3.700 okretaja, dok se maksimalna 24 čvora dostiže pri 4.200 okretaja u minuti. Budući da Steyrov turbodizelaš prema tvorničkim podacima najveću snagu ostvaruje upravo pri 4.200 okretaja, u ovom slučaju radi se o dobro pogođenom propulzijskom sklopu. 
Rab 720 SF je vrlo upravljiv pa se u plovidbi stječe osjećaj kao da se manevrira manjim plovilom. Čvrsta i kvalitetna konstrukcija na koju smo navikli, kada su plovila Pičuljan Marinea u pitanju, u prvi plan dolazi pri plovidbi valovitim morem, a upravo je takvo bilo za vrijeme testa.
Kada se za plovidbu rabi samo elektromotor može se ostvariti do 5,5 čvorova posve nečujne plovidbe. Podatak o brzini na struju je tim bolji jer pokazuje kako, prvenstveno zahvaljujući velikom okretnom momentu prilikom plovidbe elektromotorom, Rab 720 SF s lakoćom razgrće valove, bez obzira plovi li se prema naprijed ili se šija.
Iako se u slučaju testiranog modela ipak radilo o prilično snažnoj konjici, potencijalne kupce će u svakom slučaju radovati podatak kako se mogu ugraditi i motori od svega 75 konja. Kažemo "svega" jer su nas ova plovila razmazila svojom moćnom konjicom.

Stare kvalitete u novom ruhu
Cijena testiranog Raba 720 Sport Fishing sa Steyrovim hibridnim pogonom MO 236 iznosi 98.000,00 eura, čemu treba dodati PDV i trošarinu. Međutim, cijena s Volvo Pentom D2 snage 75 konja pada na mnogo pristupačnijih 67.100 eura, također bez PDV-a i trošarine. Tu valja napomenuti da u Pičuljan Marineu mogu ugraditi i tip motora prema izričitim željama kupaca. Time će i mnogi koji si nisu mogli priuštiti ovakvu brodicu renomiranog domaćeg proizvođača odjednom moći razmišljati o kupnji.




Nema komentara:

Objavi komentar