Riba u škrovadi za 4 osobe



Sastojci:

3 do 4 kapule, 2 veće rajčice, 3 glavice češnjaka, ružmarin (bolje svježi), lovorov list, po mogućnost svježi bosiljak ili vlasac, 600-700 g krumpira, maslinovo ulje, 2dl bijelog vina (npr. Viška vugava), pola limuna, krupna sol, zeleni papar u zrnu svježe mljeveni, 1,5 kg oborite ribe (škrpina, kirnja, grdobina...)

Postupak:

Maslinovim uljem premažite dno protvana. Poslažite luk narezan na ploške (debljine malog prsta) tako da pokrijete većinu dna posude i lagano ga posolite. Na luk poslažite ribu. Posolite je samo iznutra, po drobu. Oko ribe poslažite prije posoljene krumpire, narezane na ploške. Zatim, raspolovljenu glavicu češnjaka umetnite između namirnica, tako da otvoreni dio bude okrenut prema dnu. Rajčicu narezanu na kolutiće debele kao i luk, poslažite na krumpir i oko ribe, a koji manji komad možete staviti i na ribu. Tako je štitite od izgaranja. Limun narežite na tanke ploške i posložite po ribi. Posolite još jednom lagano, ponajviše rajčicu. Popaprite i ubacite koje cijelo zrno papra sa strane, umetnite list lovora, prelijte s malo maslinovog ulja, 1dl bijeloga vina i vrlo malo vode. Pospite suhim ružmarinom ili stavite par malih grančica, dugih koji centimetar. Pecite 30-35 min na 200 stupnjeva. Pri kraju dodajte bosiljak i još decilitar vina, nakon čega ga pustite da se peče još par min.


Male upute i savjeti

Ovo jelo možete peći i poklopljeno aluminijskom folijom. Svaka pećnica je priča za sebe, pa načine pečenja prilagodite svojim iskustvima. Najbolje je da se većinom peče odozgo, a da se odozdo pomalo kuha na pari. Naime, stavite protvan niže u pećnicu. Tako će riba biti bolje zaštićena od opasnosti da zagori, ako niste stavili foliju. Birajte ribu ˝od kamena˝, no neće ispasti loše ni s većim salpama, brancinima, oslićem, gofom ili nekom plavom ribom. Izbjegavajte sjeći ribu. Bolje da stavite dvije manje ribe, nego jednu rasječenu na komade. Ako birate plavu ribu, sigurno nećete pogriješiti s palamidom. Iz osobnog iskustva znam da je palamida, pripremljena na ovakav način, najkvalitetnija plava riba u svojoj klasi.



Dobar tek!


Bodules%20Brothers%20Band

Nema komentara:

Objavi komentar