Gozzo Fiumano - guc Hrvatskog primorja

Dobro provjerena forma guca, koja se pokazala pouzdanom prvenstveno u tradicionalnoj brodogradnji, čini ih rado viđenim i rabljenim plovilima, ne samo za rekreativni, već i profesionalni ribolov. Iako ovakvih plovila u uglađenoj formi kod nas nema baš puno, i takva se plovila zapravo doživljavaju prvenstveno kao nešto po čemu su karakteristične talijanske lučice, tvrtka Kvarnerplastika odlučila je probiti led i ponuditi klasiku u novom ruhu. Rađen na bazi poludeplasmanske brodice Fiumanka s kabinom, Gozzo Fiumano predstavlja spoj klasičnih elemenata i naprednih maritimnih performansi. Drvena razma, retro oblikovana palubna oprema, zajedno s tikovom palubom daju retro prizvuk, dok dobro postavljen kut osovinskog voda, pogođen propeler, te dodana uzgonska platforma plovidbu čine ugodnom i sigurnom.

Retro pramac
Već samim ulaskom na plovilo osjeti sa da se ne radi o vergolastoj perolakoj brodici na kojoj se štedjelo na materijalu, već o komadu broda, koji stabilno stoji i ne ziba se samo tako. Kad se na brodicu zakorači s pramca nema brige oko skakanja sa stepenice na stepenicu, niti zaplitanja o jastuke na pramčanom dijelu brodice. Osim male mrtve bande od tek nekoliko centimetara, te masivne razme, nema fizičkih ograničenja. Ravna paluba pramčanog dijela nešto je što je karakteristično za guceve, no u slučaju Kvarneplastike i to može biti promijenjeno, pa se pramčani dio može izvesti i s kružnom klupom, ili pak kao radni kokpit.

Slično je i s ogradom na pramcu. Inoks ograda nekako ne spada na tradicionalni guc, jer ograda je zapravo mrtva banda s razmom, no i nju je moguće dodati. Na vrhu pramca, koji karakteristično ide u špic, smještena je vodilica sidra i električno sidreno vitlo. Provođenje sidrenog lanca u spremište je izvedeno vrlo kvalitetno i studiozno. Naime, u spremište je dodana pregrada koja odvaja prostor za smještaj sidrenog lanca, što ostavlja prostor za odlaganje konopa.
Poklopac spremišta u potpunosti je u ravnini s palubom, tako da nema zapinjanja. Prednji dio pramca, koji uglavnom služi za vez i sidrenje, desetak je centimetara podignut iznad razine ostatka pramčane palube. U isti prostor na razmu je dodana po jedna masivna inoks bitva za vez s pramca.
Prostor koji se nastavlja do upravljačke konzole je podest koji nudi komotan rad s ribolovnim alatima, ali može poslužiti i kao sunčalište i to ne bilo kakovo, već obloženo tikovinom. Ovaj podest je više upušten, pa je i visina mrtve bande u ovome dijelu nešto veća, što predstavlja svojevrsnu sigurnost. Malo je nezgodno ležati i sunčati se na palubi po kojoj se ujedno i gazi, no dodavanjem ležaljke ili pak na mjeru krojenih jastuka i to se može riješiti.

Kabina za ribolovce
Iako to ne djeluje tako, Gozzo Fiumano je zapravo brodica s kabinom. Potpalublje pramčanog dijela je kabina u kojoj se može normalno spavati, ali u taj se prostor može odložiti i poprilična količina ribolovnih alata i ostale opreme. U kabinu se ulazi kroz otvor na palubi. Kako bi se spriječilo ulijevanje vode, prvenstveno kiše u kabinu, poklopac naliježe na U profil, koji s unutarnje strane ima kanal za odvođenje vode, koji je pak spojen na ispust na boku brodice. Ako se dogodi da nešto kiše, ili pak mora, uđe u potpalublje, tu je kaljužna pumpa ugrađena na najnižoj točki.

Cijela unutrašnjost je uređena poprilično spartanski, jednostavno, ali praktično. Zbog relativno male visine kabine u njoj se može tek sjediti na kružnoj klupi u kojoj su spremišta za stvari, a umetanjem podnice i ležati. Kružna klupa duga je 160 cm, što nije dovoljno za spavanje, pa želi li se spavati treba dodati još jednu podnicu do kraja kabine. Kad se to napravi, cijela unutrašnjost pretvara se u jedan veliki ležaj za tri odrasle osobe. Kako bi kabina bila što ugodnija za boravak, na nju su dodana po dva bočno postavljena svjetla, a kao estetski dodatak na strop je dodana drvena obloga, te poprečne drvene letve za ojačanje palube.
Kabina ima još jednu korisnu namjenu, a to je da se u njoj stoji dok se radi s ribolovnim alatima. Na ovaj način ribolovac je smješten nisko, oko centra težišta, gdje je valjanje brodice najmanje.

Kokpit
Koncepcijski brodica je podijeljena na dva dijela. Prednji s velikom palubom pod kojom je kabina, te kokpit. S pramčane palube u kokpit se silazi preko dvije, po boku ulaminirane stepenice. Ovdje se u centralnom dijelu još uvijek kao dio palube nalazi konzola, ona se nadograđuje na palubu. Konzola je prepoznatljivog kvarnerplastikinog dizajna, u obliku kvadra, praktična i velika. Inoksom ograđen vjetrobran štiti od udara vjetra, a pod njim se nalazi polica za stvari koja je ovdje iskorištena kao podest za montažu fishfindera i plotera, koji u ovom slučaju ima videoprikaz podvodne kamere. Pravi ribolovac koji ide na lignje zna čemu ovaj dodatak služi... Centralni dio konzole je radi bolje preglednosti instrumenata, ali i ergonomije kola kormila i poluge snage nagnut. Ovdje je, kao estetski dodatak dodana pravokutna drvena podloga. Primarna grupa instrumenata koja treba biti vidljiva, nalazi se na ovoj podlozi, dok je sekundarna grupa smještena pod kolom kormila. Dio prekidača koji se tu nalaze, mogu biti izloženi atmosferilijama, dok je onaj dio koji mora biti zaštićen, ugrađen u konzolu i zaštićen poklopcem. Pod njim se nalazi i glavni prekidač napajanja brodice.

Konzola je ergonomski koncipirana tako da se upravljati može i stojeći i sjedeći. Kako je Gozzo Fiumano dobrim dijelom zamišljen kao radni brod, tako je kod izrade sjedalica umjesto raznoraznih jastuka sjedala korištena tikovina. Skiperska klupa, koja je ujedno i poklopac motora pokrivena je tikovinom i u prednjem upravljačkom dijelu, ali i na klupi koja gleda prema krmi.
U naslon između klupa, dodana je polica za stvari, u ovom slučaju kao držač za bočice, a na sve je dodan inoks okvir, kao ekstra naslon, te praktičan rukohvat. Podizanjem klupa prema natrag pristupa se motornom prostoru. Motor je lagano podignut, tako da se svim njegovim dijelovima lako pristupa.
I konzola i skiperska klupa su smješteni u simetrali plovila, tako je s obje strane ostalo dovoljno prostora za kretanje, ali i za ribolov. Ukoliko se radi o noćnom ribolovu, u bokove kokpita je dodana rasvjeta.
U prilog praktičnosti navest ćemo i dobro složeni krmeni dio u kojem je na jednostavan način smještena kružna klupa koja prati formu brodice. U njoj se nalazi jedno veliko spremište za stvari, kojem se pristupa kroz jedan od čak tri poklopca. U ovom spremištu nalazi se i ručica komande troling ventila, poluga snage, te osovina lista kormila. Još jedno spremište je na podu, i ono je ujedno i servisni otvor kroz koji se pristupa spremnicima goriva koji su smješteni pod podnicom u bokovima.
Kod ove se brodice ne radi o limun krmi, već o skoro pa pravokutnoj, koja je na uglovima lagano zaobljena. Ovo zaobljenje je oku ugodno i vidljivo je na razmi na koju su postavljene bitve. Ispred bitava ugrađeni su nosači za štapove za ribolov. Da bi se iz kokpita prešlo na krmenu platformu treba stati na krmenu klupu, te zakoračiti do platforme. U ovom dijelu dobro bi bilo dodati makar jedno inoks gazište, jer razlika visine je tolika da naprosto „traži“ jedno gazište. Kako su u ovoj luksuznoj izvedbi Gozza Fiumana svi horizontalni elementi obloženi tikovinom, tako je i krmena plaforma zaštićena tikovinom. Čak je i poklopac sklopivih ljestava, koji je u ravnini podnice platforme, obložen tikovinom. Da ne bi bilo dileme, pod ovom platformom je još jedna platforma, odnosno uzgonska komora, koja je ugrađena s namjerom da se smanji ukopavanje i poboljšaju stabilitet i maritimna svojstva.

U plovidbi
Iako se dodavanjem snažnih motora i ovim plovilima mogu postizati velike brzine, veće brzine bi ipak trebalo prepustiti gliserskim trupovima koji tome i služe. Guc forma nudi stabilnost pri plovidbi nemirnim morem, naročito kad se radi o plovidbi u val, ali i kad brodica stoji na vezu. S pedesetak konja, koliko ih u pravilu gura ovakva plovila, brzina se u krstarenju kreće oko 8 čvorova, pri čemu su svi parametri stabilnosti u „zelenom“. Iako u ovom slučaju brodicu tjera 67 KS, u zaokretima ne dolazi do naginjanja, niti do čudnih naginjanja u pravocrtnoj plovidbi. Najveće zasluge za stabilnost pripadaju ne tako maloj masi plovila. Drugi dio može se pripisati dobrom rasporedu masa, dobro postavljenom kutu osovine i pravilno pogođenom propeleru. Kada sve to skupimo dolazimo do toga da brodica istisnine 2.100 kg, vrlo lako pramcem prolazi kroz val, bez da se propinje, i pritom ne dolazi do udara, koje bi osjetili svi na brodici.

Kad se Gozzo Fiumano pogleda s boka, posebno upada u oči njegova drvena nadogradnja majstorski postavljena na zeleni plastični trup, a koja se skladno nastavlja iznad aluminijske bokoštitnice. Zapravo, radi se o imitaciji, široj površini trupa obučenoj u drvo. Ovakva izvedba je oku ugodna bez sumnje, no ukoliko se želi da to i potraje, mora ju se redovito i na pravilan način održavati. Sve ima svoju cijenu, pa tako i drvo u brodogradnji. No oni kojima će se ova brodica svidjeti jako dobro znaju kako se vole more i drvo, i trebali bi biti spremni na to da nekoliko dana godišnje potroše s brusnim papirom i lakom za drvo u ruci. Tko želi razmu od masivnog drva nek' se oko nje i potrudi!
Odlazak na ribolovne pošte, ali i izleti Gozzu Fiumanu nisu problem. Brzina mu nije vrlina, ali zato jesu i stabilnost i upravljivost, pa tko voli nek' izvoli.
Tehnički podaci
Duljina:
5,97 m
Širina:
2,3 m
Gaz:
0,94 m
Istisnina:
2.100 kg
Maksimalna snaga motora:
150 KS
Ležajevi:
3
Kapacitet:
8 osoba
Spremnik goriva:
2 x 100 l
Spremnik vode:
50 l
Kategorija plovidbe:
C
Proizvodi i prodaje
Kvarnerplastika d.o.o., Rijeka

Nema komentara:

Objavi komentar