Sušeni pomidori oli ti ga rajčica

U vrijeme dok još nije bilo hladnjaka u svakoj kuhinji, i dok je na stolu bilo samo ono povrće koje u tom dijelu godine dozrijeva, priprema, konzerviranje, sušenje, kiseljenje, soljenje i slični postupci bili su jedini način da se meso, riba, voće ili povrće sačuva na dulje vrijeme. Lako je danas kada i usred zime možete kupiti lubenice dozrele tko zna gdje i na kakav način ili da svježe rajčice možete kupiti i oko Nove godine. Istina je da u to vrijeme i nemaju baš neki okus, ali su sigurno lijepe, crvene i pomalo tvrde. Na koji način su uzgojene, čime su sve tretirane da bi bile baš takve, o tom je bolje ne razmišljati. A bez velikog truda, samo s malo soli i puno jakog ljetnog sunca možete i vi sebi osigurati rajčice za kuhanje tijekom cijele godine.
Malo se još ljudi koristi starim načinom sušenja rajčica, iako je to nekoć bio uobičajeni način čuvanja i pripreme ovog povrća za zimu, posebno na srednjodalmatinskim otocima. Postupak nije zahtjevan i svatko si to može sam napraviti, posebno oni koji imaju vlastiti vrt i uzgajaju rajčice za svoje potrebe. A vjerujte da mnoga jela, posebno juha, brodet i razne vrste buzara imaju sasvim drugi okusa ako koristite baš ovako sušene rajčice. Utoliko više ako ste ih uzgajali na prirodan način, bez prevelike upotrebe kemikalija ili preparata za zaštitu, a posebno ako ste ih brali zrele.
Osnovno je ubrati, a ako ih ne uzgajate onda nabaviti zrele, zdrave rajčice srednje veličine ili one baš velike. Operete ih u vodi i otkinete peteljke. Računajte na to da će vam od npr. deset kilograma rajčice nakon sušenja ostati samo jedan kilogram, znači samo deset posto od onoga što ste imali na početku.
Postoji i modernija varijanta stavljanja ovako osušenih rajčica u ulje. Međutim, s uljem može biti problema, može se pokvariti ili može biti loše kvalitete, stoga je bolje da ih čuvate ovako suhe. Lako ih je prije korištenja staviti u ulje!
Ako rajčice nisu dobro posoljene, na nekim se mjestima može pojaviti plijesan. Ovo se obično događa ako nema dovoljno sunca ili ako ih je za vrijeme sušenja smočila kiša. U Dalmaciji i na jugu, gdje je toplije i manje vlage, ovih problema vjerojatno neće biti, zato u hladnijim sjevernim i krajevima s više vlage rajčice treba malo jače posoliti. Ako se plijesan pojavi samo na manjem dijelu rajčice, može ju se očistiti, malo dosoliti, a zdravi dio se može nastaviti dalje sušiti.

Nema komentara:

Objavi komentar