LEŠO INĆUNI

O kvaliteti i o tome koliko je plava riba zdrava ne treba previše trošiti riječi. Jedan od sastojaka koji ovom jelu daje posebni okus su i sušene rajčice.

Za pripremu ovog jela treba jedan kilogram svježih inćuna, što većih to boljih. S obzirom na činjenicu da su od lipnja do kolovoza najveći, još je uvijek dobro vrijeme za njihovu pripremu.

Ribu očistite i operite. Pet-šest češnjeva češnjaka narežite na ploške. Korijen celera narežite na sitno, što sitnije to bolje, dodajte sitno nasjeckani peršin, malo soli, papra, dvije kriške limuna s korom i na kraju dodajte jednu sušenu rajčicu izrezanu na tanke rezance. Sve zajedno stavite u posudu s malo vode i pustite da prokuha. Dodajte inćune i to tako da ih voda jedva prekriva. Dodajte par kapi limunovog soka, i malo maslinovoga ulja, poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri nekih desetak minuta. Za vrijeme kuhanja stavite samo malo maslinovog ulja, tek za aromu, jer ono na povišenoj temperaturi gubi dobar dio svojih ljekovitih svojstava. Kada se inćuni skuhaju servirajte ih na tanjur, dodajte maslinovog ulja i limuna po želji i poslužite.
Kako inćun nema masnoće kao recimo srdela, ovo jelo možete jesti odmah nakon kuhanja, ali je isto tako dobro i sutradan hladno, a dobro je i podgrijano.

1 komentar:

  1. meni je ipak draže da ga kuham ko njoke kad izpliva iz kipuče vode pravi je za vadit začinit i papat

    OdgovoriIzbriši