Nit' gregada nit' brujet


Ljeto je vrijeme kad nas sa stolova u ribarnici mami obilje svježih i ne preskupih riba i školjaka, od kojih se može pripraviti bezbroj kombinacija morskih delicija. Uvijek je najbolje kada se istovremeno u istom loncu krčka više različitih vrsta riba, školjaka i glavonožaca. Za ovo jelo potrebno je kilogram ribe (na primjer jedna veća plavica, jedna lastavica, jedan pauk i jedna batovina). Važno je da riba bude ona koja ima malo tvrđe meso i da ne bude prekuhana.

Sastojci:
Kilogram ribe (koćarskog ulova) s malo tvrđim mesom, kilogram školjki, (kunjki i prnjavica), pola kilograma sipa, (može i liganja), pola kilograma srednjih škampi, dvije velike glavice luka, jedna veća konzerva pelata ili kilogram svježih oguljenih rajčica, četiri češnja češnjaka, dva decilitra bijelog vina, korica limuna, par listova lovora, sol, papar, maslinovo ulje.

Priprema:
Ribu očistite i glave odstranite, posebno ako su ribe manje, jer ako se riba prekuha i glave raspadnu, jelo je će biti teško jestivo. Školjke operite i, posebno kunjke, očistite tvrđom četkom. Luk i češnjak nasjeckajte na sitne komadiće i pirjajte na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte kunjke i sipe narezane na manje komade. Nakon desetak minuta dodate dva decilitra bijelog vina, pelate, začine, lovorov list, sol i papar prema ukusu. Dodajte ribu, a na samom kraju i škampe. Po potrebi dodajte još malo vina ili vode, ako nam više odgovara. Škampe kuhajte samo 5 minuta i jelo je spremno za serviranje.

 

Nema komentara:

Objavi komentar