Bora - Adriatic Marine Forecast

  Na  htvatskoj internetskoj meteorološkoj sceni pojavila se nova stranica: www.bora.gekom.hr namjenjena prvenstveno nautičarima, ribarima i pomorcima, ali i svim ljudima koje zanimaju vremenski uvijeti na moru i kopnu. Ova internetska meteo-stranica od konkurencije se razlikuje po tome što uz prognozu standardnih meteoroloških parametara kao što su smijer i jačina vjetra, temperatura zraka, naoblaka, oborina i sl. koje prikazuju pomoću prizemnih karata u visokoj prostornoj rezoluciji, nudi i karte valova za Jadran sa najvećom prostornom razlučivosti.
Prognostičke karte omogućuju pregled meteoroloških uvijeta po područjima, pa se tako može vrlo jednostavno provjeriti kakvi će uvijeti vladati na moru kojim nas vodi zadana ruta. Zahvaljujući jednostavnosti i preciznosti pregleda podataka, sada će se puno lakše odabirati alternativne rute, naravno, ako ih uopće ima.
  Za one koji više vole grafički prikaz dana je mogućnost korištenja detaljne prognoze u trosatnim i satnim intervalima za bilo koju odabranu lokaciju na Jadranu. Lokacije se jednostavno odabiru pomicanjem kursora na Google karti.
  Posebno treba pohvaliti njenu informativnost idostupnost podataka, kao i objašnjenje svakog pojedinog elementa koji je dostupan na njihovim stranicama. Tako se između ostalih stvari može saznati da kratica GEKOM znači Geofizikalno i EKOloško Modeliranje, naučiti što je refleksivnost, principi mjerenja tlaka, temperature i valova...
  Ova besplatna internetska stranica prikazuje rezultate najsuvremenijih numeričkih modela visoke prostorne rezolucije koji se koriste za prognozu vremena za cjelo područje Jadrana i Hrvatske. Modeli su nastali kao produkt suradnje stručnjaka tvrtke GEKOM sa kolegama iz instituta Ruđer Bošković. Rezolucija modela za cijeli Jadran trenutno je 6x6 km, dok za šire područje Kvarnera iznosi 2x2 km. Prognoza se osvježava svakih 12 sati i daje se za 6 dana unaprijed.
  Osim ovih informacija, BORA nudi i specializirane usluge računalne prognoze vremena i valova za specifična područja od interesa, npr. kod organizacije regata i planiranja rute.

                                                                         www.bora.gekom.hr

Nema komentara:

Objavi komentar